De Russisch-Nederlandse sopraan Elnara Muermans is geboren in Krasnodar, maar opgegroeid in Chukotka in het Noordoostelijke puntje van Rusland.

 

Vanaf haar 8e speelt Elnara accordeon. Alle mogelijke daarvoor opleidingen heeft zij in Rusland genoten: muziekschool, college en universiteit in St.Petersburg. Zij studeerde bij de grote accordeon meesters: Alexander Shkaev en Nina Dronova. Als accordeoniste heeft zij met diverse bands concerten gegeven in Rusland en Europa. Maar altijd knaagde het verlangen naar de klassieke zang...

 

In St. Petersburg is Elnara klassieke zang gaan studeren onder begeleiding van de bekende Russische operazangeres Rimma Volkova (Mariinsky Theater soliste).

 

Sinds 2008 is Elnara in Nederland woonachtig. In 2015 heeft Elnara met succes de masteropleiding klassieke zang aan het Conservatorium van Amsterdam afgerond, onder begeleiding van professor Pierre Mak.  

Elnara volgde veel internationale master-classes  bij onder meer Edith Wiens, Nelly Miricioiu, William Matteuzzi, David Parry, Luca Gorla, Montserrat Caballé, Ira Siff, Annett  Andriesen, Nadine Seconde en Mirella Freni.

 

In 2010 heeft Elnara samen met haar zus Gulnara Shafigullina (sopraan) de CD “Gallery of Russian Songs” opgenomen.

Elnara heeft opgetreden in Rusland, Duitsland, Nederland, Spanje, Oostenrijk, Frankrijk, Turkije en Italië. Zij zingt in meerdere talen zoals Duits, Italiaans, Russisch, Frans, Spaans, Engels, Nederlands, Tataars, Turks, Oekraïens en zelfs Hebreeuws.
Elnara Muermans is een zeer veelzijdige artieste. Zij is geschikt om met elke muziekcollectief te werken en de gekste ideeën van de componist en regisseur tot leven te brengen!
 
Met multi-instrumentalist, componist en acteur Yuri Ryadchenko (Ukraine/Turkije), werkt Elnara samen in het unieke project "R.I.S.E." (russian instrumental & soprano explosion).
In diverse opera- theater- en liederenprojecten heeft Elnara deelgenomen, waaronder de “La Llorona” theatervoorstelling in het kader van NJO Muziekzomer 2012.
 
Samen met het Ricciotti orkest, heeft Elnara als soliste in de zomer van 2013 meer dan 60 concerten in twee weken tijd gegeven in Nederland en Rusland!
Op het Conservatorium van Amsterdam heeft Elnara in mei 2015 op een avond twee rollen gezongen: Nedda (Opera "Pagliacci", R. Leoncavallo) en Santuzza ( Cavalleria Rusticana, P. Mascagni).
 
In September 2015 heeft Elnara deel genomen aan de “International School of Russian Opera” (www.ivc.nu) en met groot succes de rol van Zemfira in Rachmaninov’s opera “Aleko” gezongen in het Nationale Opera in Amsterdam.
 
Sinds 2018 maakt Elnara deel uit van "Opera Gala Stars" (muzikaal gezelschap) en in 2019 heeft Elnara diverse solo concerten gegeven waarin zij zichzelf heeft begeleid op accordeon. Tijdens deze concerten heeft zij oorlogs- en volksliederen uit Rusland, Engeland, Italië en Nederland ten gehore gebracht.
 
In november 2019 heeft Elnara het Romansiada International Concours  Grand Prix gewonnen en heeft zij 1 februari 2020 zingen tijdens het International Russian Romances Day in het Kremlin Palace in Moskou.  
 
Een optreden van Elnara is er een om niet snel te vergeten. Zij weet haar talenten optimaal te benutten en over te brengen op haar publiek. Ze neemt haar publiek mee in liefde, passie, humor, gevoel en tederheid.